måndag 18 februari 2013

Livet på vänt


"Livet på vänt" får denna överskriften bli, för det är så det känns och har känts i det sista. Vi har (känns som en väldigt lång period)väntat, väntat på datum för kontroller, väntat på kontroller, väntat på svar. Och under denna tiden har jag haft svårt att ta var dag som den kommer, det känns nästan som jag tagit en kortare paus från livet. Livet har varit lite på vänt.

För Esters del har Livet på vänt haft en annan betydning. Där Livet på vänt får tala för sig själv.
Här kommer en liten uppdatering


Den 24 oct gjorde Ester en MR röntgen, en röntgen de ville göra för att kartlägga kommande operation.  Det känns som det efter en undersökning dyker upp nya ting, vi vet ju aldrig vad för besked vi får.
Denna gången fick vi nu besked om att mellomväggarna mellan hjärtkamrarna, ( som egentligen saknas ), har utvecklas med Ester . Läkarna tycktes se att det nu var lite trångt där.  Detta trodde inte läkarna skulle komma till att ske, eftersom det från början var så stor öppning. Nu var de osäkra på om de var tvungna att öppna hjärtat och klippa/skära bort lite av mellomveggen, så att det inte skulle vara så högt tryck på blodet.

Detta ville de se närmare på, och tre veckor senare gick de in genom strupröret. Utifrån de bilderna fick vi besked om att det var för trångt, de ville öppna hjärtat. Så i tillegg till den planlagda operationen, (där de skal koppla på det syrefattiga blodet som kommer från nedre delen av kroppen, till lungpulsådern), skulle de nu även öppna hjärtat.
Operationen skulle bli i början av januari, och det skulle bli en mer omfattande operation, med en större risiko, än som var tänkt.
I hjärtat går det mycket signaler, som man inte helt har översikt över. Med denna operation fanns det en risk att de kom til at klippa, fjärna några av "trådarna" runtom hjärtat, så at signalen blir bruten. Vilket kan förorsaka att hjärtrytmen blir ändrad, det innebär att man får för lågt blodtryck, och att de då måste sätta in en pacemaker.
Detta tycker vi lät lite väl skrämmande.


Två dagar senare ringde de, de ville helst undvika att öppna upp hjärtat nu när hon är så liten. De ville ha in oss igen. Nu ville de ge Ester en medicin, där pulsen skulle gå upp, så de kunde ta ultraljud vid hög puls. Kanske blodet , trots att det var lite trångt, strömma bra i hjärtat vid aktivitet. Då skulle de kunna vänta med att öppna hjärtat i x antal år. Detta skulle egentligen ske innan jul.
Veckan innan jul ringde de, nu vill de ha in oss på en katetrisering istället. Det innebär att de (vid detta tillfälle) går in vid ljumsken, följer en ven upp till hjärtat, och så kan de få en översikt över hur det ser ut. Detta gjorde vi måndag 4/2. Det blev en lättnad för oss då de inte kommer till att behöva öppna upp hjärta, det ser ut som det inte är för högt tryck i hjärtat ändå. Det var gott.
Nu väntar vi bara på ett datum för den tänkta operation, och Ester är som vanligt full av enegi.


2 kommentarer:

  1. Lilla Esterhjärtat! Under tiden som livet är på vänt samlas ännu mer böner vid Guds hjärtat! Böner om fler mirakler med ditt hjärta, böner om ljus och trygghet <3

    SvaraRadera
  2. Kjære dere.. Har tenkt på dere i det siste . Klem Stine

    SvaraRadera